Woordjes leren

Hoe pak je het aan?   Een stappenplan

  1. Schrijf boven het rijtje woorden de vraag ‘Wat betekenen de woorden?’  (zo maak je je hersenen nieuwsgierig, zij gaan door een vraag aan het werk om een oplossing te vinden. Daardoor hoef jij minder tijd te besteden aan het leren.  Met minder inspanning een beter resultaat)
  2. Lees het niet-Nederlandse woord en het Nederlandse woord vol aandacht en hardop
  3. Stel je een grappige afbeelding voor bij het niet-Nederlandse woord wat met de betekenis te maken heeft
  4. Ga even iets heel anders doen (daardoor laat je je hersenen hun werk doen; ze moeten namelijk de informatie goed opslaan zodat jij het later weer kunt oproepen uit je geheugen)
  5. Herhaal, indien nodig, stap 2,3,4
  6. Vraag je ouders, of gebruik WRTS, Wozzol of een ander overhoorprogramma om de woordjes te overhoren. Let op! Het is belangrijk dat je het overhoorprogramma laat zien en horen (dan gebruik je namelijk 2 zintuigen)  het beste is als je zelf ook nog eens hardop praat (nog een extra zintuig)
  7. Overhoren is herhalen (de paden in je brein extra breed maken zodat de informatie in je lange termijngeheugen wordt opgeslagen)
  8. Pas op: De eerste fase van woordjes leren is dat je nog niks weet/alles is nieuw. De tweede fase is dat je woorden en betekenissen gaat herkennen als je ze ziet of hoort (passieve woordenschat). De derde fase is dat je de woorden zelf kunt noemen (actieve woordenschat)
  9. Pas als je de woorden zelf kunt noemen of oproepen uit je geheugen zijn de woorden opgenomen in jouw actieve woordenschat en ken je ze goed genoeg om een goed cijfer te halen op een toets. Vooral bij Engels moet je hier alert op zijn omdat je daar waarschijnlijk al heel veel woorden in je passieve woordenschat hebt opgenomen. Dan herken je ze wel maar ken je ze niet.

 

Een oefening

 

Download hier oefening met de woordenlijst

Wanneer ga je oefenen?

Woensdag en donderdag 1x met aandacht hardop lezen Franse en het Nederlandse woord + plaatje in gedachten
Donderdag 1x oefenen met je ouder  of  met www.wozzel.nl  of www.wrts.nl  (zelf woorden invullen)

Vrijdag 1x oefenen zoals hierboven

Maandag 1x oefenen zoals hierboven

Woensdag krijg je een diagnostische toets:  ik geef 10 Nederlandse woorden en jij schrijft de Franse woorden op  en ik geef 10 Franse woorden en jij schrijft de Nederlandse woorden op

We ontdekken nu of het voor jou voldoende, teveel of onvoldoende is om op deze manier te leren

 

Naar de toets

juni 1st, 2021 by Anita Wuestman